Cesta na popraviště : příběhy z českých zemí - Šindelář, Vladimír (Nakladatelství XYZ, 2015)
Mnohá naše města mají ve svém okolí větší nebo menší vrch, který nese výmluvný název Šibeňák, Šibenný vrch, Hrozný vršek, Pod Popravou, Pod Kolem, Stínadla atd. Tato místa a názvy už nikoho nestraší, ale v minulých dobách měla svůj zlověstný význam; končila zde životní pouť těch, kteří se z nejrůznějších důvodů octli v rukou justice a pak na popravišti. Vladimír Šindelář nás provádí nejen po těchto místech, ale představuje nám i tehdejší zákony, slavné exekuce a osoby vykonavatelů.